Виагра за жени – Прием дозировка и ефект

Виагра за жени: Основни информации

Виагра за жени, известна също като женска виагра, е лекарство, предназначено за лечение на женска сексуална дисфункция, по-специално ниско либидо и разстройство на сексуалната възбуда.

Основната съставка на Виагра за жени е флъбансерин, който е нехормонален медикамент, действащ върху мозъка за увеличаване на сексуалното желание и възбуждение.

За разлика от мъжката Виагра, целта на флъбансерин е не физическа стимулация, а психична, като регулира нивата на определени невротрансмитери.

Флъбансерин беше одобрен от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) през 2015 г.

под името Аddyi за лечение на придобито, обобщено разстройство на хипоактивно сексуално желание (HSDD) при жени в предменопауза.

Това е първото лекарство, получило такова одобрение за лечение на сексуална дисфункция при жени.

Действайки чрез увеличаване на нивата на допамин и норадреналин, които са свързани със сексуална възбуда, флъбансерин същевременно намалява нивата на серотонин, което може да подтиска сексуалното желание.

Поради естеството и начина на действие на флъбансерин, той е показан за жени в предменопауза с придобито, обобщено HSDD, което се характеризира с липса на сексуално желание, причиняваща стрес или междучовешки затруднения.

Има обаче и противопоказания за употребата му, включително жени с чернодробни проблеми, тези, които приемат определени лекарства като CYP3A4 инхибитори, както и тези с анамнеза за депресия или суицидни мисли.

Препоръчителната доза на флъбансерин е 100 мг веднъж дневно, приемана преди лягане, за да се минимизира рискът от странични ефекти като замайване, гадене, умора и сънливост.

Прием на Виагра за жени: Препоръки и предпазioni

Преди да започнат приема на Виагра, жените трябва да се консултират със специалист по въпросите на сексуалното здраве и да обсъдят евентуалните медицински състояния, които могат да повлияят на употребата на този медикамент.

Лекарят ще съдейства за определяне на съответността на Виагра на конкретната пациентка и ще предостави информация относно потенциалните ползи и рискове.

Започването с минималната доза от 25 мг е препоръчително и може да се коригира при необходимост според реакцията на организма и под стриктно медицинско наблюдение.

Виагра трябва да се приема през устата, около 30-60 минути преди планирания сексуален контакт.

За най-добри резултати е препоръчително тя да се приема на празен стомах или след леко хранене, тъй като тежките ястия могат да забавят абсорбирането на лекарството.

Не е препоръчително консумацията на алкохол, защото той може да намали ефективността на Виагра и да увеличи вероятността от странични ефекти, като замайване и главоболие.

Важно е също да се вземат предвид определени предпазни мерки.

Например, жените, които са бременни или кърмят, не бива да приемат Виагра, тъй като не са проведени достатъчно изследвания за въздействието върху плода или новороденото.

Същото важи и за жени със сърдечни заболявания или ниско кръвно налягане, тъй като Виагра може да влоши тези състояния.

Този медикамент не трябва да се комбинира с определени лекарства, като нитрати, поради риск от сериозни взаимодействия.

Жените, които не изпитват сексуална възбуда или имат алергии към активната съставка силденафил, също трябва да избягват приема на Виагра.

Допълнително внимание е необходимо и за жените над 65 години, тъй като безопасността на Виагра не е достатъчно изследвана в тази възрастова група.

Дозировка на Виагра за жени: Колко е необходимо и честота

Дозировка на Виагра за жени: Колко е необходимо и честота

Препоръчителната доза на Виагра (съдържаща активното вещество силденафил) за жени е 50 мг, която трябва да се приема 30 минути до 1 час преди планирана сексуална активност.

Някои изследвания обаче са използвали различни дози, вариращи от 25 мг до 100 мг, със смесени резултати по отношение на ефективността.

Понякога може да е необходимо индивидуално приспособяване на дозата, за което е важно да се консултирате с лекар, тъй като Виагра не е официално одобрена от FDA за женска употреба.

Въпросът за честотата на приема на Виагра от жените също изисква внимание, тъй като това не е утвърдено лечение за женска сексуална дисфункция.

В клиничните проучвания участничките обикновено са били инструктирани да приемат лекарството при нужда, веднъж дневно, около 30 минути до 1 час преди сексуалната активност.

Като цяло, индивидуалните здравословни условия и реакцията на организма към лекарството ще определят точната честота на приема, която трябва задължително да се обсъди с медицински специалист.

Важно е да се имат предвид определени ключови фактори при решението за дозировка и честота на Виагра за жени.

Лекарството не е окончателно решение за сексуалната дисфункция и може да има различна ефективност при различни жени.

Сериозни медицински състояния като заболявания на сърцето, високо кръвно налягане или проблеми с черния дроб може да наложат адаптиране на дозата или дори пълно избягване на Виагра.

В допълнение, възможни лекарствени взаимодействия със субстанции като нитрати и някои антидепресанти трябва да се контролират стриктно, за да се избегнат опасни странични ефекти.

Ефектите на Виагра при жените: Подобрено сексуално здраве

Виагра може да подобри женската сексуална функция чрез увеличаване на кръвния поток към гениталиите, което води до по-силни усещания и удоволствие по време на интимни моменти.

Това е особено полезно за жени със сексуално възбуждащо разстройство, което се характеризира с невъзможност да се постигне или поддържа адекватно ниво на сексуално възбуждение.

При приемането на Виагра, тъканите в областта на гениталиите се напълват по-бързо с кръв, което усилва физическата реакция и удоволствието от сексуалната стимулация.

Освен подобрената сексуална функция, Виагра може да повиши и женското либидо.

Счита се, че това се дължи на повишените нива на допамин в мозъка, което е невротрансмитер, свързан с удоволствието и желанието.

Жени, които се борят с липса на сексуално желание, могат да усетят значително повишаване на интереса и готовността за сексуална активност след употребата на медикамента.

Това не само дава възможност за по-добър сексуален живот, но и допринася за повишеното самочувствие и емоционална интимност в партньорските взаимоотношения.

Някои проучвания също така показват, че Виагра може да подобри оргазмичната функция при жените.

Въпреки че доказателствата не са еднозначни, редица жени съобщават за по-силни и по-интензивни оргазми при употребата на препарата.

Това може да е резултат от комбинираното действие на подобрения кръвен поток и увеличеното сексуално желание.

За жени с хипоактивно сексуално желание или сексуално възбуждащо разстройство, Виагра предлага потенциал възможност за преодоляване на тези проблеми, водейки до по-пълноценен и удовлетворяващ сексуален живот.

Безопасност и странични ефекти на Виагра за жени:
Комбиниране на Виагра с други лекарства и алкохол:

Комбинирането на Виагра с други лекарства може да доведе до сериозни странични ефекти и е важно да се приема с особено внимание.

Ако една жена приема нитрати, като например някои лекарства за сърдечни заболявания, комбинацията с Виагра може да предизвика внезапен и опасен спад в кръвното налягане.

Същото важи и за алфа-блокерите, използвани за лечение на високо кръвно налягане или уголемена простата, което може да доведе до замайване и припадъци.

Кръвосъсирващи лекарства, като варфарин, също могат да взаимодействат с Виагра и увеличават риска от кървене.

Когато се използват антихипертензивни медикаменти, Виагра може да усили ефекта им и да доведе до хипотония.

Това е особено опасно за пациентки, които вече имат нестабилно кръвно налягане.

Лекарства за лечение на HIV, например ритонавир, могат значително да повишат нивата на Виагра в кръвта и съответно да увеличат риска от странични ефекти.

Тези примери показват колко важна е консултацията със здравен специалист преди започване на такова лечение.

В допълнение към медикаментите, други субстанции могат да повлияят на ефективността и безопасността на Виагра.

Консумацията на алкохол например може да увеличи риска от странични ефекти като замайване, главоболие и зачервяване.

Грейпфрутът и неговият сок могат също да повишат нивата на Виагра в кръвта, което засилва нежеланите ефекти.

Пушенето може да намали ефективността на лекарството и също да увеличи риска от странични ефекти.

Затова е важно да се избягват тези комбинирания или най-малкото да се обсъди тяхната употреба с лекар.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *