Силденафил – Странични ефекти и противопоказания

Силденафил - Странични ефекти и противопоказания

Силденафил е фосфодиестераза тип 5 (PDE5) инхибитор, чиито основни химични характеристики го правят ефективен при лечението на различни заболявания.

Той има химична формула C22H30N6O4S и молекулно тегло от 474.6 g/mol.

Това показва сложната структура на молекулата, която е специфично проектирана за инхибиране на фосфодиестераза тип 5.

Като член на класа на фосфодиестеразните инхибитори, Силденафил играе критична роля в механизмите на различни физиологични процеси.

Как действа Силденафил?

Механизмът му на действие се основава на инхибирането на разграждането на цикличен гуанозин монофосфат (cGMP).

Тази инхибиция води до увеличен кръвен поток към пениса и релаксация на гладката мускулатура.

Винаги е полезно да знаем, че след прием на лекарството, неговата бионаличност е около 40%.

Това означава, че около 40% от приетата доза става активна в организма, като пикът на плазмената концентрация е достигнат в рамките на 30 до 120 минути след орален прием.

Силденафил има елиминационен полуживот от приблизително 4 часа, което посочва колко дълго остава активно в организма.

Метаболизмът на лекарството се управлява предимно от чернодробния ензим CYP3A4, като екскрецията основно става чрез фекалиите (80%) и в по-малка степен чрез урината (13%).

Лекарството е налично в различни форми, включително таблетки, капсули и орални суспензии, предоставяйки гъвкавост на пациентите.

Различната дозировка (25 mg до 100 mg) зависи от медицинските показания, между които са еректилна дисфункция, пулмонална артериална хипертония и доброкачествена хиперплазия на простатата.

Кой трябва да консумира Силденафил

Мъжете с еректилна дисфункция (ЕД) са основната група, която трябва да консумира Силденафил.

Този медикамент се предписва на мъже, които имат затруднения в постигането или поддържането на ерекция достатъчна за полово сношение.

Възможността да се справят с този проблем значително подобрява тяхното качество на живот.

Замислете се: колко важно е за един мъж да има пълноценен сексуален живот?

Силденафил също така може да бъде полезен за мъже, страдащи от пулмонална артериална хипертония (ПАХ).

Това е състояние, при което кръвното налягане в артериите на белите дробове е твърде високо.

За пациенти с ПАХ, Силденафил поддържа кръвоносните съдове разширени, което улеснява притока на кръв и подобрява дишането.

Може би не всички се досещат, но добрата функция на белите дробове е критична за цялостното здраве.

Не на последно място, мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) също могат да намерят облекчение в Силденафил.

ДХП предизвиква трудности при уриниране и чести позиви за уриниране, което силно нарушава ежедневното удобство и комфорт на живот.

Приемът на Силденафил помага за релаксацията на гладката мускулатура в простатата и пикочния мехур, улеснявайки процеса на уриниране.

Това може да бъде истинско облекчение за мъжете, които се борят с тези неприятни симптоми.

Ефект на Силденафил

Силденафил е известен със своя механизъм на действие, основаващ се на инхибирането на ензима фосфодиестераза тип 5 (PDE5).

Това води до увеличени нива на цикличен гуанозин монофосфат (cGMP) в гладката мускулатура на пениса.

Повишените нива на cGMP способстват за релаксацията на гладката мускулатура, което води до засилено кръвообръщение към пениса и следователно до ерекция.

Силденафил се активира бързо в тялото, като обикновено започва да действа в рамките на 30-60 минути след прием, а ефектите му могат да продължат до 4-6 часа.

Едно от основните приложения на Силденафил е лечението на еректилната дисфункция (ЕД) при мъже.

Лекарството значително подобрява еректилната функция и сексуалното удовлетворение чрез усъвършенстване на механизмите, които водят до ерекция.

Важно е да се отбележи, че Силденафил не причинява ерекция директно, а улеснява процеса, когато има сексуално възбуждане.

Това го прави изключително ефективен избор за мъже, които изпитват затруднения в постигането или поддържането на достатъчна ерекция.

Приложението на Силденафил не се ограничава само до еректилната дисфункция.

Лекарството също така се използва за лечението на пулмонална артериална хипертония (ПАХ) – състояние, характеризиращо се с високо кръвно налягане в артериите на белите дробове.

Силденафил помага за намаляване на кръвното налягане и подобрява толерантността към физически усилия при пациенти с ПАХ, което значително подобрява качеството им на живот.

Принципът на действие остава същият – съдовата релаксация и усъвършенстване на кръвообръщението се постигат чрез увеличаване на нивата на cGMP и разширяване на кръвоносните съдове.

Силденафил: Нежелани странични ефекти

При прием на силденафил най-често срещаните странични ефекти включват главоболие, което засяга до 16% от потребителите.

Главоболието може да бъде леко до умерено и обикновено преминава само, но е важно да бъдат наясно потребителите, че това е често срещано явление при този медикамент.

Друго често срещано странично действие е зачервяването на кожата, причинено от разширяване на кръвоносните съдове, което засяга до 10% от потребителите.

Това зачервяване може да бъде особено забележимо в областта на лицето и шията.

Сред гастроинтестиналните странични ефекти на силденафил са дисперсията, гаденето и диарията, които възникват при около 7% от потребителите.

Тези симптоми обикновено са временни и могат да се управляват с подходящи хранителни и хидратационни навици.

Освен това, в около 4% от случаите се проявява запушване на носа, което може да доведе до дискомфортно дишане.

При някои хора (до 3% от потребителите) се наблюдава замаяност, особено при рязко ставане, което повишава риска от падания и наранявания.

В по-редки случаи, силденафил може да доведе до промени в зрението, включително затруднено виждане, повишена чувствителност към светлина и сини отенъци на видимите обекти.

Тези ефекти засягат до 2% от потребителите и обикновено са временни, но могат да бъдат смущаващи.

Рядко срещани, но сериозни странични ефекти включват внезапна загуба на слуха и приапизъм – продължителна и болезнена ерекция.

В случаите на продължителна ерекция, медицинската интервенция е наложителна, за да се предотвратят дългосрочни увреждания.

Силденафил: Сериозни странични ефекти

Приемът на Силденафил може да бъде свързан със сериозни рискове, особено при пациенти с предварителни сърдечни проблеми.

Употребата му може да доведе до сърдечен удар, инсулт и аритмия, което е особено опасно за хора с вече съществуващи сърдечни състояния.

Защо това е важно?

Защото такива събития могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска намеса.

Следователно, пациентите със сърдечни заболявания трябва да обсъдят внимателно употребата на Силденафил с техния лекар, преди да започнат лечението.

Друг потенциално сериозен страничен ефект е внезапната загуба на зрение, която може да се дължи на състояние, наречено неартеритна предна исхемична оптична невропатия (NAION).

Тази загуба на зрение обикновено е внезапна и може да засегне едното или и двете очи.

За тези, които вече имат сърдечни или очни проблеми, рискът може да бъде по-висок.

Как бихте реагирали, ако внезапно загубите зрението си?

Необходима е незабавна медицинска помощ, за да се оцени и намали рискът от дългосрочни увреждания.

Приапизъм е друг сериозен страничен ефект, който се характеризира с продължителна и болезнена ерекция, траеща повече от четири часа.

Ако това не се лекува своевременно, може да доведе до трайни увреждания на пениса и загуба на еректилна функция.

Въпросът е: как бихте се справили с такава ситуация?

Пациентите трябва веднага да потърсят медицинска помощ, ако развият симптоми на приапизъм, за да се избегнат сериозни последствия.

Противопоказания на Силденафил

Силденафил не трябва да се приема заедно с нитратни лекарства като нитроглицерин, изосорбид мононитрат и изосорбид динитрат.

Тази комбинация може да доведе до внезапно и сериозно понижение на кръвното налягане, което може да има опасни за живота последици.

Пациентите, приемащи гуанилат циклаза стимулатори като риоцигуат, също не трябва да използват Силденафил, тъй като този медикамент може да увеличи риска от хипотония.

В допълнение, хората с пулмонална венозно-оклузивна болест трябва да избягват употребата на Силденафил, защото може да влоши тяхното състояние.

При вече установена хиперсензитивност към Силденафил или някоя от неговите съставки, пациентът трябва категорично да избягва приема на това лекарство.

При пациентите с кардиоваскуларни заболявания, употребата на Силденафил изисква особено внимание и консултация с лекар.

Тези заболявания включват сърдечна недостатъчност, коронарна артериална болест и аритмии.

Силденафил може да доведе до понижение на кръвното налягане, което е особено опасно за пациентите с предварително установена хипотония или тези, които приемат антихипертензивни лекарства.

Този медикамент може също така да причини приапизм – продължителна и болезнена ерекция, която изисква незабавна медицинска намеса, за да се предотвратят трайни увреждания.

При пациенти със серповидно-клетъчна анемия, множествена миелома или левкемия рискът от приапизм се увеличава значително.

Препоръчително е Силденафил да се използва с внимание при пациенти с визуални проблеми, тъй като може да причини зрителни смущения като замъглено зрение, чувствителност към светлина и виждане със сини оттенъци.

Хората със слухови проблеми също трябва да бъдат внимателни, тъй като приема на Силденафил може да предизвика внезапна загуба на слуха.

Пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност трябва да употребяват Силденафил под строг лекарски контрол, за да се избегнат усложнения.

Безопасността на Силденафил по време на бременност и кърмене не е напълно установена и поради това трябва да се избягва.

Лекарството не е препоръчително за деца и изисква повишено внимание при употреба от възрастни пациенти поради по-висок риск от нежелани ефекти.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *